Omställningslyftet
Omställningslyftet är en gemensam satsning från Tillväxtverket, RISE, SISP, Energikontoren Sverige, IUC, IVL och Södertälje Science Park. Projektet delfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF).

Syftet med Omställningslyftet är att påskynda den affärsdrivna klimatomställningen inom näringslivet och det övergripande målet är att underlätta för små och medelstora företag att vara attraktiva och konkurrenskraftiga samtidigt som de är i linje med klimatmålen. Ambitionen är att öka kunskapen hos fler små och medelstora företag om hur deras verksamheter kan bidra till klimatmålen samt erbjuda stöd för att genomföra konkreta åtgärder och främja en kontinuerlig förnyelseprocess.
Inom ramen för Omställningslyftet erbjuds olika åtgärder för att stödja företag i deras omställning. Det inkluderar behovsanalyser, workshops och startprogram som syftar till att hjälpa företag att hantera de specifika utmaningar och möjligheter som de står inför. Genom behovsanalyser kan företagen få en tydligare bild av sina omställnings- och utvecklingsbehov, medan workshops och startprogram tillhandahåller praktisk expertis, metoder och verktyg för att identifiera drivkrafter för hållbarhetsarbete och genomföra nödvändiga åtgärder.
På så sätt strävar Omställningslyftet efter att ge små och medelstora företag den kunskap, stöd och förmåga som behövs för att de framgångsrikt ska kunna anpassa sig till de krav och möjligheter som en hållbar affärsverksamhet medför.
Exempel på möjligheter inom Omställningslyftet:
- Omställningsintervjuer. En första intervju med deltagande företag för att identifiera behov.
- Företagsanalyser (TBN). Fördjupad bild av företagets omställnings- och utvecklingsbehov samt prioriteringar.
- Förutsättningsstudie och expertbedömning. En expert kopplas in för att ge rekommendationer och bedömer förutsättningar att nå önskat mål.
- Kickstart Hållbarhet. Workshops där företaget ges praktiska exempel, relevant expertis, metoder och verktyg för att identifiera drivkrafter för hållbarhetsarbetet.
- Genomförandeplan och coachning. En industricoach är rådgivande part för att företaget ska kunna ta nästa steg.
- Teknikworkshop. Företag och forskare möts för att lära mer om nya produktionstekniker och produktionsmetoder.
- Startprogram. Hjälper företag att snabbt lyckas med förflyttningen mot en framtidssäkrad klimatsmart affär. Fokus på värdeskapande aktiviteter och introduktion av beprövade metoder.
Exempel på omställning – VMI AB i Dalarna
Ett exempel på företag som deltagit i Omställningslyftet är Västedalarnas Mekaniska Industri AB (VMI AB). Företaget, som erbjuder prototyptillverkning och legotillverkning inom mekanisk industri, har genom programmet erbjudits coachning från SuPr och har fått stöd att utveckla sina hållbarhetsinsatser.
För VMI innebär hållbarhet att ta ansvar för den påverkan deras verksamhet har på människor och planet. Det innebär att identifiera risker, möjligheter och konsekvenser ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv, samt säkrar långsiktig framgång genom hållbara strategier. Företaget har en hållbarhetspolicy att integrera alla tre hållbarhetsaspekterna (miljö, socialt och ekonomiskt) i sin verksamhet. Inom programmet försöker dem att:
- Sätta hållbara mål och följer upp dem
- Hushålla med råvara, material och energi i deras produktion och verksamhet
- Ha en väl fungerande källsortering
- Minska utsläpp till mark, luft och vatten
- Arbeta miljöinriktat med kunder och leverantörer
- Genom ständiga förbättringar minska vår totala miljöpåverkan.
- Arbeta förebyggande med risker/möjligheter för att minska föroreningar.
- Tänka långsiktigt och hållbart i alla led genom tillämpning av livscykelperspektivet.