IUC Sveriges produktionsnätverk samlades på Södertälje Science Park för erfarenhetsutbyte kring temat "första linjens ledarskap" med fokus på digitalisering och hållbarhet.
Den 20 november stod Södertälje Science Park och SuPr, den nationella noden för hållbar produktion, värdar för en nätverksträff med IUC Sveriges produktionsnätverk. Träffen samlade produktionsexperter från hela landet för att utbyta erfarenheter och metoder med fokus på digitalisering, hållbarhet och ledarskap inom svensk industri.
Under träffen delade Scania Group och AstraZeneca med sig av sina erfarenheter kring hur de leder förändringsarbete i sina digitaliseringsresor, med särskilt fokus på införandet av digitala pulstavlor. Syftet var att inspirera och ge insikter om hur förändringsprocesser kan stödjas genom involvering av medarbetare och strategisk förankring.
Ett fysiskt besök på AstraZenecas fabrik i Södertälje gav deltagarna möjlighet att se produktionen på nära håll. Deltagarna fick insyn i hur de arbetar med principen "Lean + Digitalisering = hållbar affärslösning". Besöket innefattade en demonstration av deras digitala pulstavlor och digitala instruktioner, som används för bättre överblick och snabbare beslutsfattande. Genom att arbeta enligt principen "Think BIG - Start SMALL - Scale FAST" och använda metoder som "Green Lean", "Green VSM" och "Green Design", har AstraZeneca skapat en strukturerad och standardiserad process för förändringsarbete och hållbar produktion.
Scania berättade hur deras "Scania Produktionssystem" (SPS) används för att styra och stödja förändringsarbetet. De betonade vikten av att förstå syftet bakom att införa en digital lösning och att säkerställa att den faktiskt leder till förbättring. Med hjälp av ett utvärderingsverktyg, som visualiseras i deras SPS-hus, kan de följa upp och utvärdera resultatet tillsammans med medarbetarna, vilket skapar gemensam förståelse och ägarskap.
IUC Sverige (Industriella Utvecklingscentra) är ett nätverk av regionala utvecklingsbolag som arbetar för att stärka svensk industris konkurrenskraft. Under året har IUC-nätverket utökats till Stockholmsregionen genom ett samarbete med Södertälje Science Park. Satsningen, som finansieras av bland andra Region Stockholm och Europeiska regionala utvecklingsfonden, syftar till att stödja små- och medelstora företag i deras digitaliserings- och hållbarhetsresor.
Med etableringen av IUC i Stockholmsregionen kan industriföretag nu få stöd för att möta gemensamma utmaningar, såsom kompetensutveckling, digitalisering och övergången till cirkulära produktionsflöden. Detta stärker IUC Sveriges förmåga att bidra till industrins långsiktiga utveckling över hela landet.
Nätverksträffen i Södertälje gav också möjlighet till kollegialt utbyte mellan produktionsexperter från olika delar av Sverige, vilket stärker samarbeten både lokalt och nationellt.
Vill du veta mer om IUC:s arbete? Läs mer om det här.